Over de Rijncantine

De Rijncantine ontstaat in de jaren dertig van de vorige eeuw, wanneer de Amsterdamse Rivierenbuurt wordt gebouwd in het kader van het stadsuitbreidingsplan van de grote architect Berlage. Door de decennia heen is De Rijncantine een goed florerend koffiehuis. Het is ook de plek waar aannemers dagloners voor de bouw ronselen en waar ze het dagloon handje contantje uitbetalen.

Aan het begin van de 21ste eeuw verjongt De Rivierenbuurt sterk. Er komen veel jonge mensen wonen. Er worden veel kinderen geboren. De Rijncantine sluit niet meer op de nieuwe tijd aan. Met zijn vergeelde vitrage biedt het oude koffiehuis een niet-uitnodigende aanblik.

Het is 2004 en in die tijd fietsen wij, Chris de Boer en Jacqueline Wentink, er elke dag langs. We wonen tijdelijk in een nabijgelegen straat na onze terugkomst uit Portugal. Daar hebben we, na een carrièreswitch, in de horeca gewerkt. Elke dag weer kijken we naar De Rijncantine. Hoe desolaat het oude koffiehuis ook oogt, het brengt onze fantasie op hol. Zou het niet wat voor ons zijn? Met een nieuw fris interieur en een groot terras ervoor, waarover de zon onophoudelijk zal schijnen.

Dat romantische beeld laat ons niet meer los. We gaan op zoek naar de eigenaar en wat blijkt: De Rijncantine is te koop. Het is november 2004 en we nemen een van de beste beslissingen in ons leven: we beginnen een eetcafé in een heel prettige Amsterdamse buurt.